Mazsālīti gurķīši: Garšīgi, kraukšķīgi un ātri pagatavojami – 7 receptes

Mazsālīti gurķīši
Mazsālīti gurķīši ir Latvijas nacionālais lepnums – ēdiens, kuru grib savās māja pagatavot teju ikviens. Apkopojām dažas no labākajām receptēm!

Vispirms apņem aromāts, pēc tam apbur izskats, un tad esam garšas varā. Bez mazsālītiem gurķīšiem nav iedomājama neviena vasara. Aptaujājām vairākas saimnieces un saimniekus, kādas ir viņu mazsālīto gurķīšu receptes.

 

Mazsālīti gurķīši ar ozollapām un nātrēm

Ventspils tehnikuma pedagoga–tehnologa Aivara Varņecka recepte:

• 1 kg nelielu gurķīšu

• 100 g diļļu

• 30–50 g ozollapu

• 30 g upeņu lapu

• 30 g nātru lapu

• 10 ķiploku daiviņas

• Cukurs

• Sāls

 

Pagatavošana:

Gurķus nomazgā, nogriež abus galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, ozollapas un nātres – tās visas gurķus padara kraukšķīgākus, turklāt nātres satur organismam tik nepieciešamo dzelzi.

Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru. Atdzisušu marinādi uzlej gurķiem, lai tie būtu nosegti. Ja nepieciešams, uzliek slogu. Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.

Lasi arī: Kraukšķīgi mazsālītie gurķīši bez termiskās apstrādes

 

Mazsālīti gurķīši ar plūškoka ziediem

Pūres restorāna “Terase” šefpavāra Naura Hauka recepte

• 1 kg gurķu

• 3 mārrutku lapas

• 10 upeņu lapas

• 20 plūškoka ziedu

• 1 ķiploka galviņa

• 2,5 ēdam­karotes sāls

• ½ ēdamkarotes cukura

• 2 l ūdens

 

Pagatavošana: 

Uzvāra ūdeni un verdošā liek mārrutku un upeņu lapas, plūškoka ziedus, ķiplokus, sāli un cukuru, jo tad augi labāk atdos savu aromātu un garšu. Marinādi uzlej gurķiem un notur 2–3 dienas.

! Nauris gurķiem lej karstu marinādi, bet, ja vēlas, to var arī atdzesēt. Viņa padoms – ja no plūškoka ziediem gatavotu sīrupu pievieno alum, kāpēc lai to nedarītu mazsālīto gurķu marinādei.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu pārējās receptes

COMMENTS

Leave a Comment